Sołectwo Czeczewo

Dieta. Sport. Zdrowie cz.19 Odżywianie w czasie startu na zawodach.

Email Drukuj PDF

Odżywianie w czasie startu na zawodach

Przed startem

Konkurencja wytrzymałościowa(dłużej niż 90 minut):

-ładowanie węglowodanami na 36-48 godzin przed startem

10-12g/kg masy ciała/24h

1-4 godzin przed startem/ 1-4g/kg masy ciała

Aby zredukować problemy żołądkowo-jelitowe, należy wybrać bogate źródła węglowodanów o niskich zawartościach białka, tłuszczu i błonnika

Wczasie zawodów

Konkurencje trwające (mniej niż 75 minut)

-uzupełnienie węglowodanów nie bedą miały wpływu na wynik

-odczuwanie zmęczenia jednak można zmniejszyć poprzez płukanie jamy ustnej domowo przygotowanym napojem węglowodanowym

Konkurencje trwające (1-2,5 godziny)

-30-60g/h węglowodanów pomoże w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi oraz glikogenu wątrobie a także poprawi wytrzymałość

Konkurencje trwające (ponad 2,5 godziny)

-90g/h w formie napojów lub żelów zawierających mieszankę glukozy/maltodekstryny i fruktozy w celu szybkiego wchłaniania węglowodanów

Po zawodach

Węglowodany (1-1,2g/kg masy ciała/ 4-6 godzin po zakończeniu zawodów

Białko (15-25g na porcję)

Płyny (np. Woda) 25-50% więcej niż utracono w postaci potu

Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik, Anita Bean 2019